Δουμπιά Χαλκιδικής

Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους & Αρδαμερίου

βρίσκεστε εδω: ardameri.gr / Το χωριό

...

Το Αρδαμέρι είναι ένα από τα λίγα χωριά στην περιοχή, που διατηρούν έως σήμερα τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και τη φυσική τους ομορφιά: άτακτα τοποθετημένα σπίτια με κεραμίδια, στενά δαιδαλώδη δρομάκια που καταλήγουν τις περισσότερες φορές σε αδιέξοδο και πολλά άλλα στοιχεία που κάνουν το κάθε επισκέπτη του χωριού να μαγεύεται. Είναι σκαρφαλωμένο στο όρος του Χορτιάτη και είναι χτισμένο σε μια τοποθεσία όπου τα μισά σπίτια βλέπουν το καταπράσινο βουνό και τα άλλα μισά τη λίμνη Κορώνεια. Έχει περίπου 900 ψηφοφόρους και 125 μόνιμους κατοίκους.

Το Αρδαμέρι ανήκει διοικητικά στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, στο δήμο ΚοΛαγκαδα, στη δημοτική ενότητα Κορώνειας, μαζί με άλλα 4 χωριά: τη Γερακαρού,, τα Λαγκαδίκια, τον Άγιο Βασίλειο και το Βασιλούδι. Όσο αναφορά στην ονομασία του χωριού, αυτή έχει δύο εκδοχές για την προέλευσή της: η μία αναφέρεται στο όνομα ενός άρχοντα της περιοχής, του Αρδαμίρη και η δεύτερη στα δυο ποτάμια που αρδεύουν το χωριό, από τα δεξιά και από τα αριστερά του. Επίσης, το “Αρδαμέρι” είναι το μεταγενέστερο όνομα. Στα ρωμαϊκά χρόνια το χωριό ονομαζόταν “Έρκολον” ή “Herkola”.

Το χωριό καταστράφηκε από τους τούρκους 2 φορές: Με την κατάληψη της Θεσσαλονίκης το 1430 από τους Τούρκους και στην επανάσταση του 1821, όταν δημιουργήθηκε ένα κίνημα στην περιοχή, με επικεφαλή τον Εμμανουήλ Παππά. Η προσπάθεια όμως αυτή, βάφτηκε με αίμα. Κάποιοι από τους ένδοξους πολεμιστές που έπεσαν στη μάχη τότε και η καταγωγή τους ήταν από το Αρδαμέρι είναι οΓιώργος Μαριανού γεννημένος το 1797, ο Βασίλης Συρόπουλος γεννημένος το 1797 και ο Κωνσταντής Αργύρη γεννημένος το 1804.Ορισμός αρχικής σελίδας Εκτύπωση σελίδας Επικοινωνία
Facebook Wikipedia
Ελληνικά English Share/Bookmarkfree Webcounter